Collodion baby

Een collodion baby heeft bij de geboorte een strak, glimmend vlies om de huid. Soms zit het zo strak dat de oogleden en lippen wat naar buiten gedraaid staan. Verschillende ziekten kunnen een collodion membraan veroorzaken. Meestal gaat het om lamellaire ichthyosis of congenitale ichthyosiforme erythroderma.

Het membraan droogt na de geboorte in en na een aantal weken scheurt het en valt het af. Dan wordt de onderliggende huid zichtbaar. Het is afhankelijk van de veroorzakende ziekte hoe de onderliggende huid eruit ziet en of er nog andere symptomen zijn. Omdat de huid barrière aangedaan is, is de baby vatbaarder voor infecties, uitdroging en temperatuurwisselingen. Hieronder zijn aandoeningen gepresenteerd die een collodion membraam kunnen veroorzaken bij de geboorte.

Aandoeningen die onder Aangeboren huidaandoeningen vallen

Chanarin-Dorfman syndroom

Het Chanarin-Dorfman syndroom is een zeldzame aandoening waarbij bepaalde vetten in het lichaam niet goed afgebroken worden. Deze vetten, triglyceriden, stapelen zich daardoor op verschillende plekken op, zoals de huid, lever, spieren, organen, ogen en oren.

Ichthyosis | Bathing suit

Bathing suit ichthyosis ontstaat door een fout in het erfelijke materiaal. Baby’s met een bathing suit ichthyosis worden geboren met een collodion membraan. Doordat de schilfering vooral op de plekken zit die kunnen worden bedekt door een badpak, wordt de aandoening ‘bathing suit-ichthyosis’ genoemd.

Ichthyosis | CIE

Baby’s met CIE worden in 90% van de gevallen geboren met een collodion membraan. Dit is een strak vlies om de huid. Het membraan droogt in en valt af. Het verdere beloop van de ziekte kan erg variëren met roodheid en schilfering, verminderde haargroei, gehoorproblemen, infecties en verminderde lengtegroei.

Ichthyosis | Harlekijn

Harlekijn ichthyosis is een zeldzame en ernstige vorm van ichthyosis en ontstaat door een fout in het erfelijk materiaal, de genen. Baby’s met een Harlekijn ichthyosis worden geboren in een collodion membraan. Vlak na de geboorte is het belangrijk om infecties te voorkomen.

Lamellaire ichthyosis

Lamellaire ichthyosis is een zeldzame en relatief ernstige vorm van ichthyosis. Baby’s hebben bij de geboorte bijna altijd een collodion membraan, een strak vlies om de huid. Dit wordt vervangen door grote, plaatjesachtige bruine schilfers. De huid is niet echt rood. Meestal is de hele huid aangedaan. Het beeld varieert van…

Netherton Syndroom

Het syndroom van Netherton is een zeldzame ernstige huidaandoening waarbij de huid vanaf de geboorte rood en schilferig is. Sommige kinderen krijgen ook haarafwijkingen. Een deel van de kinderen heeft ook andere problemen naast de huid, zoals groeiachterstand, allergie en problemen met het afweersysteem.

SAM Syndroom

Het SAM syndroom is een nieuw ontdekte vorm van ichthyosis. De naam is een afkorting voor de verschillende symptomen die iemand met het SAM syndroom kan hebben.

Self healing collodion baby

Self healing collodion baby's worden geboren in een collodion membraan. Dit is een strak membraan om de huid. Doordat het membraan trekt zijn de oogleden en de lippen soms wat naar buiten gedraaid. Binnen een aantal weken droogt het membraan in en laat het los. De onderliggende huid ziet er bijna helemaal normaal uit.

Sjögren-Larsson syndroom

Het Sjögren-Larsson syndroom is een zeldzame, erfelijke stofwisselingsziekte. Bij een stofwisselingsziekte gaat het omzetten en verwerken van stoffen in het lichaam niet goed. Kinderen met SLS hebben een combinatie van vertraagde ontwikkeling, een typische schilferende huid en spierstijfheid (spasticiteit) aan de armen en…

Trichothiodystrofie

Trichothiodystrofie is een zeldzame, erfelijke stofwisselingsziekte. Een hoofdkenmerk van trichothiodystrofie is dat het haar erg breekbaar is. Daarnaast kunnen er verschillende andere symptomen zijn, zoals huid- en nagelproblemen, infecties en groeiproblemen.