Acne-achtige huidaandoeningen

Op deze pagina worden acne en aandoeningen die op acne lijken gepresenteerd. Met aandoeningen die op acne lijken bedoelen we aandoeningen waarbij ook pukkeltjes en puistjes aanwezig zijn. Acne is de medische term voor jeugdpuistjes. 

Aandoeningen die onder Aangeboren huidaandoeningen vallen

Acne ectopica

Acne ectopica is een chronische ontsteking van de haarzakjes. Het beeld lijkt op acne (puistjes). De ontsteking komt vooral voor in de oksels en liezen. Meestal begint de aandoening tijdens of na de puberteit. De aandoening kan pijn doen.

Acne vulgaris

Acne vulgaris, oftewel jeugdpuistjes, wordt bijna bij iedereen in de puberteit gezien. Kenmerken zijn open en gesloten mee-eters, bultjes en puisten. Acne vulgaris komt voor in het gezicht, op de rug en op de borst.

Baby-acne

Baby-acne is een vorm van acne die vooral voorkomt bij baby's van 0 tot 8 maanden. Het kan al bij de geboorte aanwezig zijn maar meestal ontstaat het binnen 2 tot 4 weken na de geboorte. Met name op het voorhoofd, de wangen en de kin.

Rosacea

Rosacea is een aandoening van de huid in het gezicht. Kenmerkend zijn rode wangen, een rode neus en pukkeltjes in het gezicht. De aandoening kan lijken op acne (jeugdpuistjes), maar bij acne zijn er mee-eters en bij rosacea niet.

Ziekte van Bourneville

De ziekte van Bourneville, oftewel tubereuze sclerose, is een erfelijke aandoening. Kenmerken zijn kleine roodbruine gezwelletjes, vooral in het gezicht. Ook kunnen er huidkleurige uitgroeisels zijn bij de nagels en witte vlekken op de huid. Daarnaast kunnen ook andere organen aangedaan zijn, zoals de nieren en het hart. Het…