Aangeboren huidaandoeningen

Ook bekend als:
Congenitale huidafwijking.  

Een aangeboren huidaandoening, ook wel congenitale huidafwijking genoemd, is een afwijking of aandoening van de huid waarmee men geboren wordt. Vaak zijn de symptomen ook al bij de geboorte zichtbaar, maar dat hoeft niet. Een aangeboren afwijking kan wel of niet erfelijk zijn.

Aandoeningen die onder Aangeboren huidaandoeningen vallen

Accessoire tepel

Sommige kinderen hebben vanaf de geboorte een accessoire, oftewel extra, tepel. Het komt voor bij ongeveer 2 tot 6% van de meisjes en bij 1 tot 3% van de jongens. Extra tepels worden vaker gezien bij mensen met een donkere huid dan bij blanke mensen. Over het algemeen geeft een extra tepel geen klachten.

Aplasia cutis congenita

Zeldzame huidafwijking waarbij er, vanaf de geboorte, een stukje huid afwezig is. In plaats van huid is er een doorzichtig vlies of een wondje. Meestal zit het op de schedel. De grootte kan variëren van enkele millimeters tot een aantal centimeters.

Café-au-lait-vlekken

Café-au-lait vlekken zijn vlekken op de huid met de kleur van koffie met melk. Ze zijn rond of ovaal, liggen in het niveau van de normale huid en hebben een duidelijke begrenzing. De grootte van de vlekken varieert en ze kunnen overal op de huid zitten. De vlekken worden veroorzaakt door een toename van pigment.

Juveniel xanthogranuloom

Juvenile xanthogranulomen zijn oranjegele tot bruinoranje gladde ronde bultjes met een doorsnede van een paar millimeter tot wel 20 centimeter. Zijn vanaf de geboorte aanwezig, of ontstaan in de eerste levensmaanden. De bultjes kunnen op hoofd, nek, liezen, armen, benen en de rug zitten. Ze verdwijnen spontaan na een aantal…

Moedervlek (aangeboren)

Een aangeboren moedervlek is een roze tot bruin gekleurde vlek op de huid die vanaf de geboorte aanwezig is. Hij kan enkele millimeters tot 20 centimeter groot zijn. Soms hebben ze een bobbelig oppervlak of groeien er haren uit. Een aangeboren moedervlek groeit mee met de groei van het kind.

Mongolenvlek

Een mongolenvlek is een egale blauwgrijze tot zwarte vlek in het niveau van de huid die vaak gezien wordt bij pasgeboren baby's met een donkere huid. Bij blanke baby's is het zeldzaam. Mongolenvlekken worden veroorzaakt door pigment diep in de huid en zitten meestal op de onderrug of op de billen.

Naevus anemicus

Naevus anemicus betekent letterlijk bleke moedervlek. Het is een gevolg van een lokale afwijking van oppervlakkige bloedvaatjes in de huid, het is geen pigmentstoornis. Een naevus anemicus kan al vanaf de geboorte zichtbaar zijn, maar dat hoeft niet. Het ziet eruit als een bleke vlek met een scherpe grens en een grillige…

Naevus sebaceus

Een naevus sebaceus is een oranjegele plaque. Tijdens de puberteit wordt de plek meer hobbelig en wratachtig. Het komt bij minder dan 1% van de pasgeborenen voor. De vlek is vanaf de geboorte aanwezig en zit meestal op de behaarde hoofdhuid, alleen de plek zelf is dan onbehaard.

Syndroom van Klippel-Trenaunay

De medische term voor het Klippel-Trenaunay syndroom is angioosteohypertrofie-syndroom. Het is een zeldzame aangeboren aandoening. Het Klippel-Trenaunay syndroom heeft drie kenmerken, namelijk spataderen, wijnvlekken en afwijkende groei van weke delen of botten.

Veneuze malformaties

Een veneuze malformatie is een aangeboren afwijking van de aderen (venen). De wanden van de aderen zijn slapper waardoor de bloedvaten uitzetten. Het kan vergeleken worden met spataderen, behalve dat ze al bij de geboorte aanwezig zijn.