Zoeken
Menu
Artikelen

Zijn er lelijke planten?

Jannes van Everdingen, dermatoloog n.p. en schrijvend hoofdredacteur van HEELdeHUID.

In HEELdeHUID, het magazine over huid en huidaandoeningen, wordt de huid van alle kanten belicht, van top tot teen, van jong tot oud, van binnen en buiten.

Wat vinden mannen aantrekkelijk aan een vrouw? Wordt een begeerlijke vrouw beoordeeld op een gave huid, heupen en bijvoorbeeld haardracht? Uit onderzoek blijkt dat mannen vooral oog hebben voor intelligentie, lief zijn en zorgzaamheid. Schrijvend hoofdredacteur dr. Jannes van Everdingen laat zijn gedachten gaan over het menselijke concept van schoonheid en lelijkheid.

Zijn er lelijke planten? Een brandnetel vinden we niet zo mooi. Hij heeft geen gekleurde bloemen. Afgezien van de narigheid die hij een voorbijganger bezorgt bij aanraking, maakt hem dat niet erg gewild. Je ziet hem hooguit in een verwilderde tuin. Maar is hij ook echt lelijk? Die vraag kwam bij mij op toen ik dit jaar bij de eerste kou aan de grond de brandnetels er groezelig bij zag staan.

Een fris groen blaadje

Bovengronds was er van de plant niet veel meer over dan een grijze, grauwe en verpieterde stengel. Brandnetels trekken zich in de winter terug onder de grond om dan het volgend voorjaar tevoorschijn te komen met frisse groene blaadjes, die we dan zelfs in de sla stoppen.

Veroudering maakt de dingen in de regel niet mooier. Sterker nog: het wegkwijnen gaat met een hoop lelijkheid gepaard. Dat geldt voor plant en dier, maar ook voor veel spullen. Een huis met scheuren, een beduimeld tijdschrift of afgeleefd plastic speelgoed… het verliest zijn kleur en glans. En daar hebben wij een verzamelwoord voor: lelijk.

Menselijk concept

Het zou een vraag kunnen zijn van een filosoof: zijn er lelijke planten? Maar een filosoof zou het daar niet bij laten. Hij of zij zou doorgaan met vragen stellen. Kan de natuur lelijk zijn? Zijn er lelijke rotsen? Lelijke planeten?

Bij de beantwoording komen we altijd bij onszelf uit, want schoonheid en lelijkheid is een menselijk concept. Dat geldt zelfs voor een mannelijke pauw of paradijsvogel die een vrouwelijke soortgenoot tracht te imponeren. Ze blazen zichzelf op, om aantrekkelijker te worden voor de tegenpartij als het op paring aankomt.

Het vrouwtje kent weliswaar het woord ‘aantrekkelijk’ niet, maar associeert het bombastisch imponeergedrag van haar mannelijke opponent onbewust met een beter nageslacht, een drijfveer die in de wortels (genen) is verankerd van alles wat leeft en beweegt.

Beredeneerde schoonheid

Als mannen naar een begeerlijke vrouw kijken, en haar beoordelen op heupen, gave huid en haardracht, doen zij hetzelfde. Meer onbewust dan men zich beseft. Maar bij mensen is het toch meer. Er is ook nog zoiets als een bewust gekozen en beredeneerde schoonheid.

Op Dokterdokter.nl stelde men de vraag: ‘Wat vinden mannen aantrekkelijk (aan een vrouw)?’ Het antwoord daarop luidde dat mannen bij vrouwen vooral op zoek zijn naar humor, uitstraling en spontaniteit. Een aantrekkelijk uiterlijk kwam pas op de 5e plaats. Uit eigen onderzoek van de site kwam naar voren dat mannen vooral oog hebben voor intelligentie, lief zijn en zorgzaamheid. Karaktereigenschappen wegen dus zwaarder dan uiterlijke kenmerken.

Meer artikelen

22 december 2021

Suzanne vindt haar pukkels lelijk

Huidtherapeute Ellen de Haan – verhalen uit mijn praktijk. Suzanne vindt haar pukkels vreselijk!  Wat kan ik allemaal voor mijn cliënte doen? Tijdens de puberteit begon het bij Suzanne: pukkels in haar gezicht! Dagelijks kijkt ze in de spiegel en wordt ze met die pukkels geconfronteerd. Suzanne vindt het er vreselijk uitzien! Nu zit ze […]

Lees verder
22 december 2021

Ons hart drijft ons…

Karin Timm, verpleegkundig specalist AGZ Allerzorg, Directeur Kwaliteit & veiligheid Orpea NL Ons hart drijft ons : ‘Verpleegkunde, een roeping? Wie riep er dan?’ Een bekende ‘Loesje’ over het vak dat me zo na aan het hart ligt, aan hetzelfde hart dat spreekt als ik met patiënten werk en dat het ‘zorg’bloed door mijn vaten stuwt. […]

Lees verder
22 december 2021

Een onschuldig pilletje?

Just van Eekhof, Huisarts uit Leiden – verhalen uit mijn praktijk. Heeft u het ook weleens dat u naar uw huisarts gaat, hoopt op een pilletje waar de klachten van overgaan – en vervolgens zonder recept de spreekkamer verlaat? Hoe gaat u dan naar huis? Bent u tevreden… of eigenlijk een beetje boos dat u […]

Lees verder
22 december 2021

Kom uit de huidkast!

Jannes van Everdingen, dermatoloog n.p. en schrijvend hoofdredacteur van HEELdeHUID. In HEELdeHUID, het magazine over huid en huidaandoeningen, wordt de huid van alle kanten belicht, van top tot teen, van jong tot oud, van binnen en buiten. Schrijvend hoofdredacteur dr. Jannes van Everdingen ziet dat steeds meer mensen durven uit te komen voor hun gebreken, […]

Lees verder
Omhoog