Zijn er lelijke planten?

Jannes van Everdingen
Jannes van Everdingen, dermatoloog n.p. en schrijvend hoofdredacteur van HEELdeHUID.

 

In HEELdeHUID, het magazine over huid en huidaandoeningen, wordt de huid van alle kanten belicht, van top tot teen, van jong tot oud, van binnen en buiten.

 

Wat vinden mannen aantrekkelijk aan een vrouw? Wordt een begeerlijke vrouw beoordeeld op een gave huid, heupen en bijvoorbeeld haardracht? Uit onderzoek blijkt dat mannen vooral oog hebben voor intelligentie, lief zijn en zorgzaamheid. Schrijvend hoofdredacteur dr. Jannes van Everdingen laat zijn gedachten gaan over het menselijke concept van schoonheid en lelijkheid.

 

Zijn er lelijke planten? Een brandnetel vinden we niet zo mooi. Hij heeft geen gekleurde bloemen. Afgezien van de narigheid die hij een voorbijganger bezorgt bij aanraking, maakt hem dat niet erg gewild. Je ziet hem hooguit in een verwilderde tuin. Maar is hij ook echt lelijk? Die vraag kwam bij mij op toen ik dit jaar bij de eerste kou aan de grond de brandnetels er groezelig bij zag staan.

Een fris groen blaadje

Bovengronds was er van de plant niet veel meer over dan een grijze, grauwe en verpieterde stengel. Brandnetels trekken zich in de winter terug onder de grond om dan het volgend voorjaar tevoorschijn te komen met frisse groene blaadjes, die we dan zelfs in de sla stoppen.

Veroudering maakt de dingen in de regel niet mooier. Sterker nog: het wegkwijnen gaat met een hoop lelijkheid gepaard. Dat geldt voor plant en dier, maar ook voor veel spullen. Een huis met scheuren, een beduimeld tijdschrift of afgeleefd plastic speelgoed… het verliest zijn kleur en glans. En daar hebben wij een verzamelwoord voor: lelijk.

Menselijk concept

Het zou een vraag kunnen zijn van een filosoof: zijn er lelijke planten? Maar een filosoof zou het daar niet bij laten. Hij of zij zou doorgaan met vragen stellen. Kan de natuur lelijk zijn? Zijn er lelijke rotsen? Lelijke planeten?

Bij de beantwoording komen we altijd bij onszelf uit, want schoonheid en lelijkheid is een menselijk concept. Dat geldt zelfs voor een mannelijke pauw of paradijsvogel die een vrouwelijke soortgenoot tracht te imponeren. Ze blazen zichzelf op, om aantrekkelijker te worden voor de tegenpartij als het op paring aankomt.

Het vrouwtje kent weliswaar het woord ‘aantrekkelijk’ niet, maar associeert het bombastisch imponeergedrag van haar mannelijke opponent onbewust met een beter nageslacht, een drijfveer die in de wortels (genen) is verankerd van alles wat leeft en beweegt.

Beredeneerde schoonheid

Als mannen naar een begeerlijke vrouw kijken, en haar beoordelen op heupen, gave huid en haardracht, doen zij hetzelfde. Meer onbewust dan men zich beseft. Maar bij mensen is het toch meer. Er is ook nog zoiets als een bewust gekozen en beredeneerde schoonheid.

Op Dokterdokter.nl stelde men de vraag: ‘Wat vinden mannen aantrekkelijk (aan een vrouw)?’ Het antwoord daarop luidde dat mannen bij vrouwen vooral op zoek zijn naar humor, uitstraling en spontaniteit. Een aantrekkelijk uiterlijk kwam pas op de 5e plaats. Uit eigen onderzoek van de site kwam naar voren dat mannen vooral oog hebben voor intelligentie, lief zijn en zorgzaamheid. Karaktereigenschappen wegen dus zwaarder dan uiterlijke kenmerken.