Kom uit de huidkast!

Jannes van Everdingen
Jannes van Everdingen, dermatoloog n.p. en schrijvend hoofdredacteur van HEELdeHUID.

 

In HEELdeHUID, het magazine over huid en huidaandoeningen, wordt de huid van alle kanten belicht, van top tot teen, van jong tot oud, van binnen en buiten.

 

Schrijvend hoofdredacteur dr. Jannes van Everdingen ziet dat steeds meer mensen durven uit te komen voor hun gebreken, afwijkingen of onvolmaaktheden. Ze voelen zich meestal bevrijd als zij uit het keurslijf ‘van de kast’ zijn gestapt. Is dat keurslijf ook van toepassing op huidaandoeningen?

Kom uit de huidkast!

De Amerikaanse comédienne, talkshow host en actrice Ellen DeGeneres was in 1997 de eerste Hollywoodster die openlijk uitkwam voor haar homoseksualiteit. Ze werd een rolmodel. Sara Gilbert, Jodie Foster, Amber Heard en vele anderen volgden haar voorbeeld. In Nederland is het homotaboe al wat langer doorbroken dankzij mannen als Albert Mol, Jos Brink, Paul Haenen, Gerard Joling en Paul de Leeuw.

En toch… zijn er nog steeds veel subculturen waarbinnen mensen hun homoseksualiteit liever verstoppen, zoals in het leger, de voetballerij of op sommige scholen.

Enorme vrijheid

‘Coming out’ (‘of the closet’) is tegenwoordig een ruimer begrip dan het openlijk tonen van een afwijkende seksuele geaardheid. Men propageert het als een gezonde stap in het proces van zelfverwerkelijking. Die verruiming zit ook verstopt in de kastmetafoor: in de kast is het donker en benauwd, uit de kast is men vrij en in het licht. Zo zwart-wit is het natuurlijk niet.

Maar toch, steeds meer mensen durven uit te komen voor hun gebreken, afwijkingen of onvolmaaktheden. Ze voelen zich meestal bevrijd als zij uit het keurslijf van de kast zijn gestapt. Dat keurslijf is ook van toepassing op veel huidaandoeningen. Wie zijn huidaandoening aanvaardt, herwint een enorme vrijheid.


Heeft een lichaam zónder littekens schoonheid? Je leest de overpeinzingen van dr. Jannes van Everdingen hier in zijn volgende blog.