Huiddagingen: rozenrood, mijn huidaandoening

Jantine van 't Klooster
Jantine van 't Klooster, directeur van het Huidfonds .

Eerder had ze als huidtherapeut een eigen praktijk en was ze 17 jaar docent Huidtherapie op de Hogeschool Utrecht. Op de website van het Huidfonds blogt zij over wat haar inspireert en activeert.


Mijn ‘gezellige’ rode wangetjes 

Oeeh, wat heerlijk, we kunnen het soms al een beetje ruiken, de lente begint eraan te komen… Maar nog steeds is het heel koud en dit verschil in warmte en koude is niet bepaald bevorderend voor die ‘gezellige’ rode wangetjes van mij. Een koude wind, een lekker wijntje of toch dat stressvolle telefoontje, binnen no time zijn deze prikkels volledig van mijn gezicht af te lezen. Mijn opvlammende roodheid is vaak niet te verbergen, dus heb ik me er maar bij neergelegd.

Er zijn verschillende vormen van roodheid, waarvan enkele redelijk eenvoudig te verminderen zijn. Het is wel belangrijk dat je weet welk type jij hebt.

Couperose is de meest voorkomende vorm van rode wangen. Het zijn oppervlakkige bloedvaatjes die zichtbaar zijn onder de opperhuid. Je ziet dan van die rode vaatjes op de neus en wangen. Maar bij veel mensen blijft dit helaas niet alleen bij de zichtbare vaatjes.

Acne Rosacea

Zij hebben last van Acne Rosacea. Dit is een huidaandoening die zich met rode vaatjes én puistjes kenmerkt. Zowel vrouwen als mannen hebben er last van, echter hebben mannen het vaak in een heftigere vorm. Het kan zich uitten in blozen, roodheid, bultjes, jeuk, branderig gevoel en de couperose. Ook is er dan sprake van een drankneus. Persoonlijk kan ik een beetje boos worden dat dit zo genoemd wordt, want dit is helemaal het verkeerde woord voor deze ontsierende bijkomstigheid van Rosacea. Bij de ‘drankneus’ vindt er een toename van het bindweefsel en talgklieren plaats, hierdoor ontstaan pukkeltjes en is er een bloemkoolachtige structuur zichtbaar. Ook is er een toename van vaatjes, waardoor de rood paarse kleur ook nog opvallender wordt...

Verder lezen

De gehele blog van Jantine lezen? Ga naar de website van het Huidfonds.

Naar Huidfonds


Jantine van ’t Klooster is directeur van het Nationaal Huidfonds. Dit fonds richt zich erop huidaandoeningen te voorkomen, betere zorg voor mensen te realiseren met een huidaandoening en acceptatie te bewerkstelligen van de huid die ‘anders’ is. Wil je ook mensen helpen met een huidaandoening? Word donateur van het Huidfonds