Huiddagingen: huidaandoening en stress

Jantine van 't Klooster
Jantine van 't Klooster, directeur van het Huidfonds .

Over huidaandoeningen en stress

Ik vroeg me af waarom we allemaal zo druk zijn en of stress op een bepaalde manier verslavend is. Nu is het hebben van stress voor mij een vrije keuze. Maar wat als je die keuze niet hebt, omdat je stress krijgt van je huid, omdat die ‘anders’ is; omdat je een huidaandoening hebt?
 
In mijn huidtherapiepraktijk heb ik daar veel voorbeelden van gezien. Een jongeman met acne die niet meer naar school wilde omdat hij zich zo schaamde. Het leverde hem zoveel stress op. Of de dame met vitiligo die geen boodschappen meer durfde te halen bij de supermarkt, omdat ze daar zo aangestaard werd. Wat lijkt me zulke stress toch vervelend. Dat je je zo bewust bent van hoe je eruit ziet en dat je daar verder geen invloed op kunt uitoefenen.
 

Kwaliteit van leven - campagne

Mijn collega bij het Huidfonds heeft onderzoek gedaan naar de kwaliteit van leven van mensen met een chronische huidaandoening. Bij de groepen die zij onderzocht bleek dat drie op de tien mensen een verminderde kwaliteit van leven ervaart. Bij het Huidfonds willen wij hun verhalen graag vertellen, zodat heel Nederland weet hoe het voelt om een huidaandoening te hebben; waar deze mensen stress van krijgen. In deze campagne die we aan het voorbereiden zijn, zullen we een podium geven aan mensen die Nederland willen laten zien dat je je niet hoeft te schamen voor wie je bent. Ook al heb je een huidaandoening. 

Lees verder

De gehele blog van Jantine lees je op de website van het Huidfonds.

Naar Huidfonds


Jantine van ’t Klooster is directeur van het Nationaal Huidfonds. Dit fonds richt zich erop huidaandoeningen te voorkomen, betere zorg voor mensen te realiseren met een huidaandoening en acceptatie te bewerkstelligen van de huid die ‘anders’ is. Wil je ook mensen helpen met een huidaandoening? Word donateur van het Huidfonds.