Een zorgverzekering afsluiten met een zeldzame chronische aandoening

Karin Veldman
Karin Veldman, geboren met Netherton Syndroom en voorzitter patiëntenvereniging, over ichthoysis.

12 november 2018, de nieuwe zorgpolis is binnen. Of ik  € 220,60 per maand wil betalen? Nou, eigenlijk niet. En ook nog eens 385 euro eigen risico per maand. Ik kan op mijn vingers natellen dat dit geen leuke optelsom wordt.

Waarom betaal je zoveel, zult u als lezer denken..

Ik heb Netherton Syndroom, een zeldzame huidaandoening, waarbij ook de afweer betrokken is. Ik ben heel gevoelig voor infecties. Die kunnen zich op verschillende plekken voordoen: huid, longen en mond.

Ik was net aan het zoeken via de website Kieswijzer, daar is een chatfunctie die automatisch signaleert dat je aan het zoeken bent en dus werd ik ook aangesproken door een medewerker.

Ik heb een aantal vragen voorgelegd

Kan ik me overal verzekeren voor paradontale nazorg? Ik heb een bacterie in mijn mond gehad, die zorgde voor diepe pockets en loszittende elementen. De medewerker vertelde via de chat dat ik moest kijken naar wachttijd en toelating. Ze vroeg of ik eerder grote uitgaven aan mijn gebit heb gehad. Dat moest ik beamen. Dat leidt dus tot wachttijd in het mogen declareren of een mogelijke afwijzing voor de toelating. Toen ik daarbij ook nog aangaf, dat ik problemen heb met mijn afweer bleef het stil...totdat de website aangaf, dat de chat verbroken was wegens inactiviteit.

Niemand is duidelijk...

Mijn huidige verzekering schrijft opeens over 60 minuten voor mondhygiëntist. Ik moet drie tot vier keer per jaar langskomen voor bovenstaande paradontale nazorg, dat gebeurt bij de mondhygiënist. Is dat een specifieke code? Waar valt het onder?

Ik gebruik ook veel fysiotherapie. Mijn gewrichten doen pijn door artrose en ik heb het fenomeen van Raynaud. Mijn aandoening staat niet op de lijst chronische aandoeningen waarvan behandeling vanuit de basisverzekering vergoed wordt. En voor Netherton Syndroom wil ik naar het Erasmus Medisch Centrum kunnen, want daar is expertise voor mijn aandoening. 

Hoog risicoprofiel

Ik kan vrij goed inschatten dat ik een hoog risicoprofiel heb, als het om verzekeren van mijn gezondheidszorg gaat. Een collectief zit er eigenlijk niet in, ik werk niet meer. De verzekering die ik eerder had vergoedde mijn gebitskosten niet.

De websites die het kiezen makkelijk moeten maken zijn in ieder geval niet berekend op mensen met een chronische en ernstige aandoening.