Zoeken
Menu
Thema’s

Huid van een baby

De huid is het grootste orgaan van de mens. Het totale huidoppervlak van een volwassene is 1,5 tot 2 m2. Dit weegt gemiddeld tussen de 15 tot 20 kilogram, inclusief onderhuids vetweefsel. De huid bestaat globaal uit drie lagen: de opperhuid, de lederhuid en het onderhuidse vetweefsel. 

De opperhuid is de buitenste laag en is de laag die je kunt zien, de lederhuid en het onderhuidse vetweefsel liggen hier onder. De huid heeft meerdere functies. Het beschermt ons tegen invloeden van buitenaf en is daarmee een barrière. Het beschermt ons ook tegen beschadiging door de ultraviolette straling van de zon en tegen uitdroging.

Daarnaast zorgt de huid voor vitamine D met behulp van zonlicht en dat hebben we nodig voor onze botten. De huid is bovendien belangrijk in het sociale leven, omdat de huid zichtbaar is voor de omgeving.

Huid van een baby

De huid van een volwassene en die van een baby verschillen. Die verschillen hebben onder andere te maken met het huidoppervlak en de kwetsbaarheid daarvan, met de zuurtegraad van de huid, de opname van stoffen via de huid en met het vochtverlies. 

Omdat de jonge huid (vooral in het eerste levensjaar) verschilt van de volwassen huid, stelt zij ook specifieke eisen aan de verzorging van de huid en inrichting van de omgeving. Het is daarom belangrijk om rekening te houden met de jonge huid. 

Te vroeg geboren baby’s

Aangezien verschillen met de volwassen huid het grootst zijn bij te vroeg geboren baby’s, zal daar speciale aandacht aan worden besteed. Eerst zal de huidverzorging worden besproken en daarna de verschillende eigenschappen van de huid, onderverdeeld in voldragen en te vroeg geboren baby’s.

Omhoog