Zoeken
Menu
Aandoeningen

Zonneallergie

Ook bekend als: Chronische polymorfe lichtdermatose

Wat is zonneallergie?

Bij zonneallergie is er een abnormale reactie van de huid op zonlicht. Binnen korte tijd na blootstelling aan de zon ontstaan roodheid, bultjes en blaasjes. De medische naam voor zonneallergie is polymorfe lichteruptie of CPLD. Het komt vaker voor bij mensen met een licht huidtype, maar iedereen kan deze aandoening krijgen. Meestal beginnen de klachten op jongvolwassen leeftijd.

Ontstaan

Zonneallergie wordt veroorzaakt door de UV-licht van de zon of van de zonnebank. Er is een overgevoeligheidsreactie, waardoor er bij normale blootstelling aan zonlicht klachten ontstaan.

UV-licht bestaat uit UV-A licht en UV-B licht. Deze kunnen allebei zonneallergie veroorzaken.

Symptomen

Meestal beginnen de klachten in het voorjaar bij zonnig weer. De huidreactie ontstaat enkele minuten tot uren nadat de huid blootgesteld is aan de UV-straling. Op die blootgestelde plekken (meestal gezicht, hals, armen en handruggen) kunnen roodheid, bultjes en blaasjes ontstaan. Vaak jeukt dit. Meestal verdwijnen de huidafwijkingen weer binnen een week, zonder littekens achter te laten. In de zomer, als de huid gewend is aan het zonlicht, worden de klachten vaak minder.

Mensen met CPLD (zonneallergie) kunnen ook overgevoeligheidsreacties vertonen achter glas en/of in de schaduw.

Behandeling

Door zonlicht op de huid te vermijden, kunnen klachten worden voorkomen en/of worden verminderd. Klachten kunnen met een ontstekingsremmende crème (of in ernstige gevallen met pilletjes) behandeld worden. Een arts kan ook middelen voorschrijven die je helpen om te gaan met de jeuk en een droge huid.

Vaak gaat de aandoening na een aantal jaar vanzelf over. Patiënten kunnen ook kiezen voor het volgen van een lichttherapie om de huid langzaam aan het licht te laten wennen.

Wat kan ik zelf?

Probeer de de zon en de zonnebank te vermijden. Draag als je de zon ingaat beschermende kleding en gebruik goede antizonnebrandmiddelen. Let er bij het kopen van een antizonnebrandmiddel op dat het middel tegen UV-A en UV-B straling beschermt. De meeste middelen beschermen namelijk alleen tegen UV-B.

Bij een ernstige vorm van CPLD (zonneallergie) kun je in een sociaal isolement raken, omdat je bijvoorbeeld nauwelijks meer buiten komt of niet goed mee kan doen met de gezinsactiviteiten. Soms heerst er onbegrip, omdat er in de omgeving weinig bekend is over de aandoening. Praat hierover met vrienden en familie. Ook kan een psycholoog uitkomst bieden bij het leren omgaan met de aandoening en de klachten.

Redactie
De redactie van dit artikel is gedaan door Redactie Huidhuis
Bij de redactie van Huidhuis zijn alle auteurs bekend.
Meer over Stichting Huidhuis
Omhoog